برای یادگیری بهتر چگونه باید مطالعه کرد؟
بعضی از بچهها نمیدانند از کجا شروع کنند. ما در این مبحث قصد داریم شیوههای کاربردی را برای مطالعه به شما ارائه دهیم. برای داشتن یک مطالعه مناسب و مفید رعایت نکات زیر میتواند به شما کمک کند:
1- قبل از شروع مطالعه، باید یک مکان ثابت و مشخص را انتخاب کنید. در حد امکان آن مکان جای تنگ نباشد و کمی وسعت داشته باشد، اطراف شما شلوغ نباشد، و محل خلوتی از خانه باشد. دارای نور مناسب و حرارت در حد دمای 20 درجه باشد، گرم نباشد چون موجب خوابآلودگی میشود. اگر شما از یک مکان ثابت هر روز استفاده کنید موجب میشود که ذهن شما به آن مکان برای یادگیری شرطی شود. هیچوقت روی تختخواب و به حالت درازکش، اقدام به مطالعه نکنید.
کلمات کلیدی:
چگونه اعتماد به نفس خود را افزایش دهید
آیا شما هم از آدمهایی هستید که وقتی میخواهند کاری کنند و برنامهای را اجرا کنند، به خود و تواناییهای خود شک میکنید و همیشه میترسید که نکند نشود، من نمیتوانم، سخت است.
اگر جواب به این سؤال بله است، نکات زیر احتمالاً بتواند به شما کمک کند و اعتماد به نفس شما را افزایش دهد به شرط اینکه این کلمات را در عمل به کار ببرید نه اینکه آن ها را فقط بخوانید و فراموش کنید.
1- اهداف واقعبینانهای که برای خود در نظر گرفتید، صرفاً در حد گفتن نباشد. بلکه باید به آن ها جامه عمل پوشاند و باید در فعالیتهای مرتبط با آن هدف درگیر شوید. مثلاً اینکه فقط بخواهید نمره ریاضیتان از ترم پیش بیشتر باشد کارساز نیست بلکه باید در فعالیتهایی که به بهبود عملکرد ریاضی شما منجر میشود نیز بپردازید.
2- برای رشد اعتماد به نفس، واقعبین باشید و موقعیت فعلی خود را در نظر بگیرید و از آرمانی فکر کردن بپرهیزید. آغاز آن با گامهای کوچک و اهداف کوتاه مدت میسر است. به طور مثال اگر معمولاً نمره ریاضی شما 14 بوده است، برای کسب نمره بهتر فعلاً به 20 فکرنکنید بلکه یک گام کوچک مثلاً نمره 16 هم بگیرید زودتر اعتماد به نفستان تقویت میشود. زیرا اگر نتوانید با تلاش 20 بگیرید، دوباره احساس ناتوانی میکنیم ولی با کمی تلاش حتماً 16 را میگیرید.
3- با خود عهد و پیمانی نبندید که نتوانید به آن عمل کنید. برنامهریزی بیش از حد و عملی نساختن آنها باعث کاهش اعتماد به نفس میشود و در دفعههای بعد کلمه نمیتوانم برای شما تداعی میشود.
4- هرگاه تصمیمی را میگیرید با شروع به انجام آن تصمیم باعث میشود تا قدمهای بعدی را راحتتر بردارید. به خود بگویید: فقط آن را انجام بده.
5- هرچه به توانایی خود، کمتر اعتماد داشته باشید، انگیزه شما کاهش مییابد و همچنین اگر اعتماد بیش از حد به تواناییهای خود داشته باشید، غرور بیجهت شما را میگیرد و موجب میشود که نقاط ضعف خود را نشناخته و یا برنامهای بریزید که از عهده آن برنیایید و در نهایت به اعتماد به نفس شما لطمه وارد میشود.
6- سرزنش، برچسب زدن و اظهار نظر دیگران باعث میشود باور فرد نسبت به تواناییهایش کم شود.
7- برچسبها و کلماتی که در مورد خود میگویید همانقدر که میتوانند تشویق کننده و کمک کننده باشند، میتوانند مخرب نیز باشند، پس حواستان باشد از چه برچسبها و کلماتی در مورد خود استفاده میکنید.
8- برای تقویت اعتماد به نفس نباید شکستهای گذشته را مدام در ذهن مرور کنیم، فقط باید علت آن ها را پیدا کرد تا برای رفع آن اقدام شود.
9- مشکلات در اجرای اهداف را ردیابی نموده و با به دست آوردن علل آن ها، برای حل آن قدم بردارید.
10- موفقیتهای گذشته خود را به خاطر آورده و آنها را تجزیه و تحلیل کنید. این امر مشوق خوبی برای آینده است.
11- با توسعه دادن تواناییها و روشهای مختلف یادگیری، اعتماد به نفس خود را تقویت کنید.
12- خود را برای پیشرفتهای کم و آرام تشویق کنید و مداومت در کار را فراموش نکنید، زیرا پیشرفت کم شاید در کوتاه مدت نمایان نباشد ولی با مداومت و پشتکار اثرات خود را میگذارد.
13- خود را با عبارات مناسب و در زمان مقتضی، تحسین کنید.
14- فکرهای منفی خود را تغییر دهید، زیرا وقتی فرد مرتب به خود میگوید: من نمیتوانم، نمیشود و...، مانعی جدی برای پیشرفت خود فراهم میکند.
15- افکار منفی خود را که موجب میشود اعتماد به نفس شما پایین بیاید را نوشته و با یک مشاور در مورد آن ها صحبت کنید.
اخذ: تبیان
کلمات کلیدی:
دوستان عزیز، حالا خود را برای برنامهریزی درسی آماده کنید، چند هفتهای به امتحان برنامه جامعی تهیه کنید تا در پرتو آن از حداکثر توان و استعداد خود استفاده کنید. برای این منظور رعایت نکات زیر اساسی است و باید در برنامهریزی در نظر گرفته شود.
کلمات کلیدی:
روش گام به گام برنامهریزی درسی
عزیزان، به روزهای پایانی سال تحصیلی نزدیک میشوید، بیشتر سال تحصیلی را پشت سر گذاشته و به روزهای امتحانات نزدیکتر میشوید. روزهایی که برای همه شما روزهای مهم و پرکاری محسوب میشود و نتیجه 9 ماه تلاشتان در ظرف چند روز بررسی میشود.
بعضی از شما ممکن است با برنامهای درست از اول سال تحصیلی درسها را مطالعه کردهاید و با اطمینان خاطر روزهای امتحان را نیز سپری میکنید. ولی بعضی دیگر ممکن است تمام درسها را انباشته کردهاند تا در روزهای پایانی بخوانند و طبیعتاً دچار سردرگمی و کلافگی و گاهی اضطراب میشوند. نمیدانند از کجا شروع کنند و چگونه دروس را مطالعه کنند. در این ویژه نامه میخواهیم، راه کارهای عملی را به شما آموزش دهیم تا در روزهای پایانی سال تحصیلی بتوانید، هر چه زودتر اقدام کرده و برنامه درسی برای خود درست کنید.
کلمات کلیدی:
دوستان عزیز با همه آمادگیها، گاهی ممکن است شما با داشتن اضطراب نتوانید عملکرد خوبی داشته باشید. بچهها اصلاً میدانید اضطراب امتحان چیست و چه نشانههایی دارد و برای کنترل آن چه باید بکنید؟
اضطراب امتحان یک حالت هیجانی ناخوشایند و مبهم است و ترس قابل ملاحظه در مواردی که در ادامه متن میآید میباشد. البته مقدار کمی اضطراب و نگرانی، برانگیزاننده بوده و برای آمادگی امتحان کمک کننده است ولی اگر بیش از حد باشد باعث پریشانی و کاهش عملکرد میشود و فرد را دچار ضعف یادگیری و افت نمرات درسی میکند و یکی از عوامل افت تحصیلی میباشد. موقعیتهای زیر، فرد را دچار اضطراب میکند.
کلمات کلیدی:
آموزش مبتنی بر جستجوگری یک نوع آموزش دانش آموز محور است که بر پرسیدن سوال تمرکز دارد. اول اینکه در این نوع آموزش معلمان محوریت خود را در کلاس از دست می دهند آنها دیگر بالای کلاس نمی ایستند و سخنرانی نمی کنند و برای هر سوالی پاسخ ندارند و دوم اینکه تمرکز کلاس بر سوال جواب هایی که معلمان می پرسند و خودشان به آنها جواب می دهند نیست.
در این نوع آموزش دانش آموزان تشویق می شوند که سوال بپرسند و وظیفه معلم هم این نیست که به سوالات پاسخ گوید بلکه وظیفه او این است که دانش آموزان را تشویق کند که " دانش آموزان عزیز من اول از همه سعی کنید که سوال بپرسید و از آن مهم تر سعی کنید به کمک همدیگر و با کمک روش های علمی برای سوالات خود پاسخ پیدا کنید" معلمان سعی می کنند که بعد از اجرای یک دوره درسی دانش آموزانشان بتوانند تشخیص دهند که حفظ کردن جواب سوالات که توسط معلم داده شده ارزش زیادی ندارد آنچه مهم است پرسیدن سوال است و نحوه برخورد آنها برای یافتن پاسخ آن. در این روش بجای اینکه بر حفظ کردن جواب آخر سوالات تمرکز داشته باشیم بر فرایند ایجاد پرسش، فرایند نحوه برخورد با پرسش و فرایند علمی حل آن تمرکز می شود.معلمان به دانش آموزان می گویند" این که چه پرسیده اید مهم نیست اینکه بپرسید مهم است. اینکه جواب پرسش شما چیست مهم نیست اینکه چگونه سعی می کنید برای پرسش خود پاسخ منطقی پیدا کنید مهم است".
این سبک از آموزش چه تغییر رفتاری روی دانش آموزان ایجاد می کند؟ انتظار می رود دانش آموزانی که بمدت طولانی در چنین محیط آموزشی قرار می گیرند رفتار های ذیل را بروز دهند:
• به توانایی های یادگیری خود اعتماد دارند: بعبارتی برای یادگیری منتظر معلم نمی ماند. زیرا عادت کرده اند که خودشان سوال مطرح کنند و خودشان برای حل سوال خود روشی پیدا کنند و خودشان دست بکار شوند تا از روشی که پیشنهاد کردند برای سوال خود پاسخی پیدا کنند.
• به روش حل مساله خود افتخار می کنند: برای روشی که برای حل مساله بکار بردند احترام قائلند زیرا آنرا برای خود می دانند، به کار آمدی آن ایمان آورده اند.
• از یافتن ارتباط بین چیزهای مختلف لذت می برند: از اینکه می توانند بین دو عامل مختلف ارتباط برقرار کنند لذت می برند زیرا که فهمیده اند با پیدا کردن عوامل موثر در یک پدیده یک گام به فهم آن پدیده و حل مساله مربوط به آن پدیده نزدیک شده اند.
• به قضاوت خودشان در مورد یک مساله اعتماد دارند: به عبارتی منتظر نیستند که از معلم یا شخص ذی صلاحی پاسخ مساله های خود را بپرسند. بلکه برای یافتن جواب به استنتاج خود متکی اند. زیرا یاد گرفته اند که پاسخ تمام سوالات در دست معلم نیست و خودشان مستقلاً می توانند برای سوالات خود پاسخ پیدا کنند.
• از اینکه اشتباه کنند ترسی ندارند: آنقدر در حین یافتن سوالاتشان اشتباه کرده اند که ترسشان ریخته است. آنها فهمیده اند که ارزش سعی برای پیدا کردن جواب و روش حل مساله مهم تر از پاسخ انتهایی است لذا از اینکه جواب غلط بدهند از چیزی نمی ترسند . آنها فهمیده اند که خیلی وقتها فرضیه هایی که در حین حل یک مساله داده می شود غلط از آب درمی آید پس ترسی از جواب دادن ندارند.
• در جواب دادن به سوالات عجله ایی ندارند: آنها فهمیده اند که دانستن پاسخ سوالات مهم نیست زیرا آنقدر در دنیا سوال وجود دارد که هیچ کس نتواند ادعا کند که پاسخ تمام سوالات عالم را بلد است. آنها فهمیده اند که آنچه مهم است نحوه برخورد با سوالات است. از طرف دیگر در طی یافتن پاسخ سوالات، سختی های راه باعث شده است که متوجه شوند جواب اولیه ایی که به ذهنمان می رسد فقط یک فرضیه است و تا آن فرضیه اثبات نشود اعتباری ندارد پس چرا باید برای گفتن فرضیه ایی که هنوز اعتباری ندارد اینقدر عجله کرد.
اخذ: بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان
کلمات کلیدی:
دانشآموزان عزیز، به روز امتحان رسیدیم، امیدوارم تا اینجا توانسته باشید از مطالب استفاده کرده و به خوبی مطالعات درسی را پشت سر گذاشته باشید. برای اینکه راحت بتوانیم امتحان را سپری کنیم باید مقدماتی را رعایت کنیم.
1- شب امتحان به هیچوجه بیدار نمانید. خواب کافی آمادگی ذهنی را افزایش میدهد.
2- اگر به آسانی مضطرب میشوید از قهوه و کافئین کمتر استفاده کنید.
3- صبحانه سبک و مناسب مصرف کنید.
کلمات کلیدی: